Categorii

Tuesday, February 20, 2018

Discursul poetic şi opiniile

Împotriva discursului poetic stă aviditatea de a-ţi exprima opiniile. Opiniile sau părerile din poezie sunt constatări asupra aparenţelor, aşa cum erau socotite opiniile de Platon. opunându-le ştiinţei argumentate. Opiniile din poezii sunt de acest fel, deoarece fondul în care sunt înscrise nu este unul argumentativ. 

Opiniile neargumentate din poezie prind din aparenţă coordonatele ei spaţiale şi temporale. Spui ceva despre ceva aflat acolo sau dincolo şi te raportezi la un moment trecut, prezent sau la unul din viitor. Înseşi ideile au un spaţiu, unul imobil, şi un timp, cel al formulării lor. Dar este încă prea puţin din conţinutul aparenţei ca manifestare a lumii.

 Aparenţa ca manifestare a lumii este mai mult atunci când amestecă spaţiile şi timpurile, surprinzând şi eliminând situarea poetului într-un anumit loc şi într-un anumit spaţiu, adică felul în care el există inclusiv ca emiţător al unor opinii. Neexplicitul din poezie este deriva aceasta a spaţiilor şi timpurilor, esenţială discursului poetic.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.