Categorii

Friday, January 22, 2016

Logică - lecţia IX - test: raporturi dintre termeni



Test


1. Pentru fiecare termen dat, oferiţi câte un exemplu de termen cu care să se afle în raport de ordonare, al doilea incluzându-l pe primul.

pisică
Irlanda
pădure de conifere
albastru
2p

2. Alegeţi din următoarea enumerare de termeni pe cei cu care termenul „libertate” se găseşte în raporturi de identitate şi contrarietate:

condiţie de viaţă, obligaţie, lipsa limitelor, constrângere, bancă, eliberare condiţionată
2p

3. Pentru termenul „curajos”, găsiţi termeni cu care să se afle în raport de încrucişare, de identitate şi de contradicţie, reprezentând grafic fiecare raport (specificaţi care este diagrama corespunzătoare fiecărui termen).
3p.

4. Descoperiţi în textul de mai jos două perechi de termeni care să se afle în raport de identitate, una în raport de ordonare, iar alta în raport de încrucişare. Scrieţi perechiile separat de text:

Începând de mâine, frigul se va diminua. Temperaturile scăzute vor fi mai puţin frecvente şi se vor încadra în seria temperaturilor înregistrate în mod obişnuit pentru această perioadă a anului. În toţi anii, mulţi meteorlogi au grijă să consemneze temperaturile zilnic. Astfel, avem o dovadă pentru faptul că este nevoie de oameni sârguincioşi.
2p.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.