Categorii

Monday, March 26, 2018

Studii sociale(4): Funcţiile jurnalistului



TIPURI DE ARTICOLE DE PRESĂ POTRIVIT FUNCŢIILOR JURNALISTULUI



Editorialul (funcţia evaluativă a jurnalistului):

Autor: Liviu Avram
Publicaţie: Adevărul, 19 martie 2018

RoExit, al doilea pas?
adev.ro/p5uwom

Am citit documentul din 10 octombrie 2012 al Comisiei Europene, adresat ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru – şi despre care Propaganda Mafiei zice că era o „listă neagră” a demnitarilor care trebuiau condamnaţi. După gestul de sfidare al Curţii Constituţionale, care a rupt ambasadele cu UE în privinţa MCV, acesta este al doilea episod care arată că autorităţile de la Bucureşti ne pregătesc în secret o coliziune brutală cu Uniunea Europeană.

…… Fiecare are libertate totală să-şi închipuie cum a ajuns documentul în presă, dar părerea mea este că acesta a fost sifonat de actualul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader. Problema e că înainte de a fi distribuit public, documentul trebuia mai întâi „interpretat” în mod corespunzător, altminteri n-ar fi stârnit emoţia necesară. Iar „lista neagră a demnitarilor condamnaţi direct de la Bruxelles” sună destul de convingător pentru un anumit public.

Informaţia (funcţia informativă a jurnalistului):

Stroe: După ce va fi realizat, Podul de la Brăila va fi al treilea proiect de acest fel din Europa
agerpres.ro

Proiectul Podului de la Brăila are o valoare de aproximativ 500 de milioane de euro, este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din ultimii 27 de ani lansate în România şi va fi construit de o asociere de firme din Europa şi din Asia, ceea ce oferă un plus de simbolistică importanţei acestui proiect, a declarat, luni, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, într-o conferinţă de presă.

"Semnăm astăzi contractul pentru unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din ultimii 27 de ani lansate în România. Este un proiect de aproximativ 500 de milioane de euro, ce va fi construit de o asociere de firme din Europa şi din Asia, ceea ce oferă un plus de simbolistică importanţei acestui proiect. După ce va fi realizat, Podul de la Brăila va fi al treilea proiect de acest fel din Europa", a spus Stroe.

Explicaţia (funcţia evaluative-informativă):

Publicaţie: Adevărul, 21 martie 2018

România riscă să plătească daune importante pentru că birocraţia a blocat construirea podului peste Dunăre de la Brăila. Cine sunt vinovaţii
adev.ro/p5xskq

Proiectul podului peste Dunăre va fi amânat cu cel puţin câteva luni din cauza problemelor cu exproprierile şi devierea infrastructurii electrice, de comunicaţii şi de irigaţii. CNAIR a anunţat că licitaţiile aferente acestor etape nu s-au finalizat, în cazul exproprierilor existând un litigiu legat de caietul de sarcini, ce ar putea ajunge în instanţă.

Ceea ce la un moment dat părea foarte simplu în privinţa proiectării şi construirii podului care urmează să lege cele două maluri ale Dunării între oraşul Brăila şi oraşul tulcean Măcin, a devenit deodată fdoarte complicat. Conducerea Companiei Naţionale pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a recunoscut, pe 20 martie, că deşi a dat ordinul pentru începerea proiectării (contractul cu asocierea Astaldi S.p.A. – IHI Infrastructure Systems CO. LTD fiind deja semnat), în fapt lucrarea nu poate fi demarată deoarece partea română nu a finalizat, din vina ei, procedurile preliminare.


Articolul educativ-informativ (funcţia educativ-informativă a jurnalistului)

Utile: Amortirea degetelor de la maini: cauze, simptome si tratament

Nervii din corp sunt responsabili de transmiterea impulsurilor de la membre catre creier si de la creier spre corp. Atunci cand nervii sunt presati, afectati sau iritati, pot aparea senzatiile de amorteala. Principalele simptome ale amortirii degetelor de la maini tin de senzatia de intepatura, de furnicatura suparatoare, care nu pare cauzata de niciun disconfort. Uneori poti experimenta si arsura sau stare de neputinta, ca si cum degetele nu ar mai putea servi functiilor lor zilnice.

DivaHair


Articolul de divertisment (funcţia de divertisment a jurnalistului)

Pe fetele lui Salam, Minune si Guta le stii, dar pe a lui Vali Vijelie nu ai mai vazut-o! Si-a tinut fiica ascunsa pana acum!

cancan.ro

Vali Vijelie este un barbat implinit din toate punctele de vedere, deoarece are o familie frumoasa si o cariera invidiata de multi. Doar mariajul sau a fost unul cu suisuri si coborasuri, din cauza infidelitatii manelistului.
Artistul are doi copii, un baiat si o fata, pe care ii iubeste ca pe ochii din cap. Cati este fiica lui Vali Vijelie, in varsta de 17 ani, si arata arata tot mai bine pe zi ce trece. Fata cantaretului a fost botezata de Adrian Minune. Numele ei care apare in certificatul de nastere a fost pus dupa numele pe care il are si sotia lui Minune, Cati.

Casatoria dintre Vali Vijelie si sotia sa, Carmen Trifu a fost presarata cu certuri si scandaluri. In 2011, Vali Vijelie era sa divorteze de partenera sa de viata, din cauza ca nu a putut sa renunte la escapadele sale amoroase.

Aventurile pe care le-a avut tatal tinerei se pare ca au reusit sa o afecteze si pe Cati foarte mult, din cauza ca atitudinea pe care o avea fata de tatal sau in acea perioada era total schimbata. Insa, odata cu trecerea timpului lucrurile au revenit la normal.

Din cauza ca nu a fost fidel si nu poate renunta la femeia  cu care a dus o viata dubla, Carmen a decis sa ii faca bagajele lui Vali Vijelie si sa i le puna la usa. Pentru o perioada de timp cei doi au fost certati, insa intr-un final femeia s-a decis sa il ierte, sa ii mai ofere o sansa.






No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.